Medziročný rast maloobchodných tržieb v Poľsku sa v januári zrýchlil

21.02.2022 Celý región

Varšava 21. februára (TASR) - Medziročný rast maloobchodných tržieb v Poľsku sa v januári zrýchlil, ale menej, ako odhadovali ekonómovia. Ukázali to v pondelok predbežné údaje štatistického úradu GUS, ktoré prevzala TASR.

Podľa rýchleho odhadu sa tržby v poľských obchodoch v bežných cenách v januári 2022 zvýšili medziročne o 20 % po náraste o 16,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia ale odhadovali, že stúpnu ešte o niečo viac, a to o 20,2 %.

Pri konštantných cenách stúpli maloobchodné tržby v susednej krajine v januári 2022 medziročne o 10,6 %. Vlani v prvom mesiaci roka pritom klesli o 6 %, keďže pred rokom boli zavedené prísne blokády na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu.

Motorom januárového rastu tržieb bol najmä predaj textilu a obuvi, palív, farmaceutických a kozmetických produktov, zatiaľ čo predaj motorových vozidiel a komponentov klesol.

V medzimesačnom porovnaní klesol maloobchodný predaj v Poľsku v januári pri konštantných cenách o 22,8 % a pri bežných cenách na sezónne neupravenej báze sa znížil o 26,6 %.
 

Vyberte región

mark